Introductie
Maak links een keuze uit het menu om door te gaan.
Navigatie
Waarom dit programma?
Dit online programma is speciaal ontwikkeld voor baasjes van een buitenlandse hond.
En daarmee is een lang gekoesterde wens van mij eindelijk uitgekomen. Ik heb zelf lang geleden mijn hond Zara uit Spanje geadopteerd en liep tegen allerlei zaken met haar aan.
Dingen die ik nog nooit met mijn andere honden uit Nederland had ervaren. Zo blafte ze naar alle honden en viel ze ook uit aan de riem.
Nu pas kan ik zeggen dat ik haar goed begrijp, maar ik heb genoeg fouten gemaakt die ik jou graag wil besparen door mijn kennis met je te delen.
In de praktijk kom ik het vaak tegen dat de baasjes van een buitenlandse hond tegen andere dingen aanlopen dan baasjes met een hond uit Nederland.
Ze hebben vaak een andere start gekend in hun leven en kennen niet de drukte van ons land met uitdagingen zoals veel mensen, fietsers en onbekende geluiden.
Opbouw van de cursus
- De cursus bestaat uit 5 hoofdstukken.
- Alle hoofdstukken hebben duidelijke filmpjes en een theorieboek.
- In het theorieboek vind je bij alle hoofdstukken een samenvatting van de filmpjes en oefeningen om samen met je hond te doen.
- Het theorieboek kun je eventueel ook uitprinten en rustig nalezen.
- Het programma is zo opgebouwd dat je antwoorden en uitleg krijgt op de meest voorkomende vragen.
Alles kun je in je eigen tempo doornemen. Any time en any place. Neem er de tijd voor! Wat ik vooral belangrijk vind om hier te benoemen is om te doen waar jij je goed bij voelt. De cursus geeft je inzichten en nog meer kennis, maar uiteindelijk moet je doen wat past voor jou en je hond. Want je kunt alleen iets succesvol toepassen als je er ook zelf in gelooft.
Als jij dat namelijk al niet doet, dan voelt je hond dit en kun je het niet opbouwen voor succes.
Ook zijn sommige oefeningen wellicht helemaal niet van toepassing op jou en je hond. Of vind je het helemaal niet leuk om te doen. Niets moet. Jij bepaalt!
Een ander belangrijk punt is om de filmpjes met aandacht en focus te bekijken. Leg de telefoon weg en heb volledig je focus. Dit is namelijk al een oefening voor jou om straks ook tijdens het trainen met je hond volledige focus te hebben. Honden zijn ware meesters in het lezen van onze energie en als wij dingen met halve intentie doen, dan zullen zij ook niet alles geven tijdens de trainen.
Mooie spiegels zijn het!
“Any time
&
any place”
Iets wat vaak onbenoemd blijft: verwachtingen. Vaak hadden mensen iets heel anders verwacht van hun hond en dan zijn ze teleurgesteld als dit niet blijkt te zijn wat ze voor ogen hadden. Blijf het vanuit de hond bekijken wat hij nodig heeft om meer naar je verwachtingen toe te groeien en wat jij moet loslaten aan verwachtingen.
“Elke stap vooruit is er één vooruit”
Wat je in ieder geval niet mag vergeten: elke stap vooruit is er één vooruit! Soms ga je er op een dag drie vooruit en de andere dag weer twee terug, maar toch heb je een groei van één stap!
Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan om je kalmte en rust te bewaren. Blijf je bewust dat je alles doet met de beste intenties en dat lukt de enige keer beter dan de andere keer. Leer ervan zodat je het de volgende keer weer anders kunt doen, wees niet te streng voor jezelf.
Voordat je start
- De cursus is zo opgezet dat je voor de meest voorkomende situaties ondersteuning krijgt in jouw uitdagingen met je hond. Mocht je voelen en ervaren dat je hierin vastloopt: vraag dan hulp om met je mee te kijken, zodat jij en je hond weer verder kunnen groeien vanuit de positiviteit en niet vanuit de frustratie dat het niet lukt.
- Kijk goed naar je hond wat hij aankan. Het is onnodig om jezelf of je hond te vergelijken met anderen. Het bespaart je veel energie als je dit niet doet en je energie stopt in het samen ontwikkelen!
- Het is niet toegestaan om deze cursus te delen met derden of onderdelen te verspreiden.
Dit is strafbaar. Daarbij is er veel energie ingestoken om deze cursus tot stand te laten komen en waardeer je dit door er op de juiste manier mee om te gaan.
Of heb je meer hulp nodig?
Stuur mij een email op riet@rietottenhof.nl
Punten van aandacht
- Let erop dat je tuin volledig afgesloten is. Zelfs door een stukje gaas weet de gemiddelde buitenlandse hond nog doorheen te glippen. En als het goed afgesloten is, let dan ook op de hoogte van de omheining. Het kan niet hoog genoeg zijn.
- Zoals ook uitgelegd in één van de filmpjes is een anti-ontsnappingtuig en halsband op het begin het meest veilig om mee te wandelen. Je zult niet de eerste en laatste zijn waarbij je hond zich in een split-second uit zijn halsband of tuig weet te wurmen. Dan is extra veiligheid in de vorm van de dubbele aangesloten lijn heel dankbaar.
- GPS tracker is absoluut aan te raden. Ja het kost geld, maar mocht je hond er toch vandoor gaan, dan is dit attribuut onbetaalbaar.
- Zorg voor een “sluis” in je achtertuin: dit betekent dat als de buitendeur open is, de tuindeur nog niet open is en je hond zo uit de tuin kan ontsnappen. Hang desnoods een briefje op de tuindeur waarop staat dat er niet zomaar naar binnen gekomen kan worden in verband met de hond.
- Sluit altijd goed je ramen voordat je weggaat. Ook hier weten honden uit te ontsnappen en de kleine honden zelfs uit kattenluikjes!!
- Wacht nog even met loslopen totdat je weet wie je hond is en de relatie tussen jullie wat verder opgebouwd is. Niet onbelangrijk is dat je hond op het begin nog helemaal niet de commando’s kent en is het dus eerst zaak om te werken aan het onderlinge vertrouwen en bijvoorbeeld commando’s zoals “kom hier”.
Veelgestelde vragen
Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Ik zeg altijd: je hond bepaalt het tempo. Bij enkele honden kan dit zelfs een jaar kosten. Niets is goed of fout, maar het kost gewoon tijd.
Straf een hond nooit voor het doen van zijn behoeften in huis. Het zegt simpelweg dat dit nog meer tijd nodig heeft. Met een vaste structuur van wandelen lost zich dit vanzelf op. Je hond moet wennen aan alles en kan door de spanning die hij buiten ervaart soms niet de rust vinden om zijn behoeften te doen, daarom gebeurt dit binnen.
Dit zien we vaak bij de buitenlandse hond en geduld is hier echt een schone zaak. Geef het de tijd en goede begeleiding. Wordt niet boos, daarmee maak je het alleen maar erger en help je hem ook zeker niet. Met begrip en denken in mogelijkheden wel.
Nee hoor, door de overgang naar een ander land (en dus ook temperatuur) plus de spanning en stress kan je hond enorm verharen. Niet ziek dus, wel een teken om hem rustig te laten wennen.
Ik kan mij voorstellen dat er vragen ontstaan tijdens het volgen van deze cursus. Je kunt je vraag altijd mailen naar riet@rietottenhof.nl.
Let op: als het specifiek over jouw hond gaat, dan is dat voor mij lastig om op afstand te beoordelen. Mocht je vastlopen dan kun je een telefonisch- of videoconsult met mij boeken en kunnen we alles rustig doorspreken.
Heel veel plezier met oefenen en groeien!
Riet Ottenhof
Klik hier om het lesboek in PDF formaat te downloaden.